IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
czy się da i jak polączyć dwa TP LINK TLWR740N bezprzewodowo
Autor Wiadomość
macsoc 
Emerytowany Ojciec Dyrektor


Dołączył: 04 Mar 2003
Posty: 3659
Wysłany: Pią 20 Lip, 2012 10:01   czy się da i jak polączyć dwa TP LINK TLWR740N bezprzewodowo

no właśnie, da się?
_________________
Nie wiem, czy wiecie, mam Najwspanialszą Żonę na Świecie!
 
 
Yanusson 
baron wojewódzki

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Wrz 2011
Posty: 4327
Skąd: że
Wysłany: Pią 20 Lip, 2012 21:15   

Coś na wzór ad-hoc z udostępnianiem netu?
_________________
Śpiewaj i maszeruj!
 
 
smokeustachy 
sekretarz władz wojewódzkich


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 3116
Skąd: Oxenfurt
Wysłany: Pią 20 Lip, 2012 23:41   

Poczekaj ale co? Przekaż mniej wiecej jaki jest schemat sieci
_________________

 
 
 
macsoc 
Emerytowany Ojciec Dyrektor


Dołączył: 04 Mar 2003
Posty: 3659
Wysłany: Sob 21 Lip, 2012 08:30   

Yanusson napisał/a:
Coś na wzór ad-hoc z udostępnianiem netu?
tak
smokeustachy napisał/a:
Przekaż mniej wiecej jaki jest schemat sieci
schemat sieci jest pochodną schematu budynków, których są trzy, ułożone w linii, z przerwami po około 10m; w pierwszym jest modem > kablem idzie do drugiego tam router i nie chce mi się ciągnąć kabla do trzeciego :>
_________________
Nie wiem, czy wiecie, mam Najwspanialszą Żonę na Świecie!
 
 
macsoc 
Emerytowany Ojciec Dyrektor


Dołączył: 04 Mar 2003
Posty: 3659
Wysłany: Sob 21 Lip, 2012 08:31   

Yanusson napisał/a:
Coś na wzór ad-hoc z udostępnianiem netu?
tak
smokeustachy napisał/a:
Przekaż mniej wiecej jaki jest schemat sieci
schemat sieci jest pochodną schematu budynków, których są trzy, ułożone w linii, z przerwami po około 10m; w pierwszym jest modem > kablem idzie do drugiego tam router i nie chce mi się ciągnąć kabla do trzeciego :>
_________________
Nie wiem, czy wiecie, mam Najwspanialszą Żonę na Świecie!
 
 
Black^Widow 
Oberfeld-Hebel


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 4734
Skąd: DC (District Cracovia)
Wysłany: Sob 21 Lip, 2012 19:39   

macsoc,

musisz okreslić dwie sprawy :

1) jaki modem jest w 1 budynku (chodzi mi o wyjście - rozumiem ze ethernet ?

2) jaką chcesz mieć sieć - czy tylko wifi (od routera oczywiście)
czy mieszaną wifi /ethernet ?
_________________
po apelu policji skruszeni hakerzy odesłali skradzioną bazę mailem
 
 
smokeustachy 
sekretarz władz wojewódzkich


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 3116
Skąd: Oxenfurt
Wysłany: Nie 22 Lip, 2012 10:53   

Ten router nie ma trybu repeater.
_________________

 
 
 
Black^Widow 
Oberfeld-Hebel


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 4734
Skąd: DC (District Cracovia)
Wysłany: Nie 22 Lip, 2012 18:51   

smokeustachy napisał/a:
Ten router nie ma trybu repeater.


Możesz rozwinąć ? :wink:
_________________
po apelu policji skruszeni hakerzy odesłali skradzioną bazę mailem
 
 
smokeustachy 
sekretarz władz wojewódzkich


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 3116
Skąd: Oxenfurt
Wysłany: Nie 22 Lip, 2012 23:03   

Black^Widow napisał/a:
smokeustachy napisał/a:
Ten router nie ma trybu repeater.


Możesz rozwinąć ? :wink:

Tak mi się wyszukało w goglach.
O:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1785336.html
_________________

 
 
 
Black^Widow 
Oberfeld-Hebel


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 4734
Skąd: DC (District Cracovia)
Wysłany: Pon 23 Lip, 2012 19:41   

OK , ale samo słowo repeater nie koniecznie oznacza że coś można "przedłuzyć" albo "rozciągnąć". Zaprzeczenie tego słowa również że nie koniecznie nie .. :wink:
Tu trochę o co innego chodzi.

W naszym konkretnym przypadku rzeczony TP LINK (jak zeznaje producent/sprzedawca) posiada 1 port WAN - typu RJ45 czyli nasz popularny ethernet . Posiada również, oprócz nadajnika wifi , 4 porty LANowe - również typu RJ 45.

Między nimi (między interfejsem WAN i LAN) zrobiony jest routing - bo urządzenie ma funkcje routera . Posiada również wbudowaną funkcjęswitchingu - faktycznie może pełnić również rolę 4ro portowego switcha .

( Tak historycznie i logicznie rzecz biorąc każde urządzenie switchujące JEST Z DEFINICJI repeaterem, ponieważ odbiera sygnał i retransmituje go dalej co pozwala na fizyczne wydłużenie/rozpiecie sieci LAN o kolejny segment )

Dobra dość teorii .

Praktycznie można z powodzeniem wykorzystać urządzenie takie jak w. wzmiankowany TPLINK jako przedłużkę dla dochodzącego (od providera) sygnału WAN. Do tego nalezy wykorzystać jedynie jego część switchującą (wbudowany switch 4ro portowy). To daje właśnie w praktyce funkcjonalność repeatera.

Można również wykorzystać dostępny na nim routing i stworzyć jedną lub więcej podsieci wewnętrznych (na interfejsach typu LAN) połaczonych z jednym łączem dostępowym (WAN) .

Dlatego pytałem autora wątku co i jak ma w zamyśle, bo jak na razie nie widzę przeciwwskazań dla takich koncepcji .

Problematyczne jest tylko obsługiwanie niektórych typów modemów dawanych przez providerów jako dostępowe przez urządzenia typu routero-wifi (takie jak w.w. TPLINK)
O ile są to samoistne routery z wbudowanymi modemami (kablówkowymi czy xDSL'owymi) nie ma problemu. Gorzej jeśli to modem typu np DSL zasilany i STEROWANY z komputera przez port USB ....
_________________
po apelu policji skruszeni hakerzy odesłali skradzioną bazę mailem
 
 
smokeustachy 
sekretarz władz wojewódzkich


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 3116
Skąd: Oxenfurt
Wysłany: Czw 26 Lip, 2012 23:22   

EEE. Repeater we WiFi ma taki bajer, że odbiera sygnał od jednego urządzenie i go powiela. Taka bajera. Jak widze ma być bez kabli.
_________________

 
 
 
Black^Widow 
Oberfeld-Hebel


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 4734
Skąd: DC (District Cracovia)
Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 10:20   

A jeśli o to chodzi to sprawa ma się trochę inaczej.

Owszem można połaczyć ze sobą 2 urządzenia taki jak w.w. TPLINK tak żeby w sumie powstał repeater wifi, ale wymaga to spełnienia następujacych warunków:

1) Połaczenie będzie kablem poprzez złączenie ze sobą 2 interfejsów LAN ethernet.

2) W obu urządzeniach trzeba mieć zbridgowane interfejsy LAN ethernet oraz LAN wifi

3) W jednym urządzeniu wyłaczamy całkowicie funkcje routowania oraz serwer DHCP.

4) jesli chcemy mieć dostep do świata nazewnątrz - właczamy routing + NAT na drugim urządzeniu i łaczymy je z internetem poprzez interfejs WAN .

To zasadniczo powinno wystarczyć .
_________________
po apelu policji skruszeni hakerzy odesłali skradzioną bazę mailem
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11