IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Polskie czcionki
Autor Wiadomość
Hegemon 
Beczkowóz


Pomógł: 2 razy
Wiek: 43
Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 11979
Skąd: z głupia frant
Wysłany: Wto 01 Sie, 2006 08:30   Polskie czcionki

W związku ze zgłaszanymi przez licznych Użytkowników zza oceanu i nie tylko pytaniami o możliwość używania polskich czcionek, zapodaję krótką instrukcję zainstalowania odpowiedniego układu klawiatury.

Na początek potrzebna będzie oryginalna płytka instalacyjna Windowsa, którą należy umieścić w odpowiednim miejscu. ;) Następnie w Panelu Sterowania (podaję po polsku, coby uniknąć ew. przekłamań) klikamy ikonkę "Opcje regionalne i językowe" (taki globus).



Wybieramy kartę "Języki",



a następnie klikamy przycisk "Szczegóły".



Mamy teraz listę języków zainstalowanych w naszym systemie. Klikamy przycisk "Dodaj"



i z pola "Język" wybieramy "Polski", a z pola "Układ klawiatury" - "Polski (programisty)".



Pozostaje nam jeszcze ustawić nowo zainstalowany język jako domyślny



Do pełni szczęścia konieczna będzie obecność w systemie krojów czcionek zawierających polskie znaki diakrytyczne. Wydaje się, że z najbardziej popularnymi (Arial, Courier New, Times New Roman) nie powinno być problemów, przynajmniej jeśli idzie o Windows 2000 / XP (w starszych systemach niezbędne może być doinstalowanie odpowiednich czcionek). Polskie znaki z "ogonkami" wybieramy trzymając wciśnięty prawy klawisz "Alt" oraz ten odpowiadający stosownej literze (wyjątek: "ź" otrzymujemy naciskając prawy "Alt" oraz "x"). Wielkie litery standardowo - ze "Shift" lub "CapsLock".

Nie mam tylko pewności, czy każda edycja Windowsa umożliwia doinstalowanie dowolnego języka, ale pewnie tak. Powodzenia! :lol:

P.S. Gdyby ktoś posiadał anglosaskiego Windowsa i zechciał wysłać mi na priva zrzuty ekranu analogiczne do powyższych, byłbym bardzo wdzięczny.
_________________
Его Высокопревосходительство
 
 
Edwill 
baron wojewódzki


Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 4965
Skąd: Aaa... to zależy od czasu
  Wysłany: Śro 16 Sie, 2006 11:41   Skazany na pidgin Polish.

Bedac niedawno w Polsce zaczelem uzywac polskich liter. Bylo to dosc tricky, klopotliwe dla nowicjusza. Po powrocie do Toronto probowalem ustawic swoj komputer na mozliwosc uzywania polskich liter. Niestety, zaczely sie dziac cuda, m.in. Y wychodzilo Z i... odwrotnie. :shock: :roll:

Dalem z tym sobie spokoj i zostalem przy "pidgin Polish". Tough luck! :(
_________________
Stwórzmy świat oparty na sile prawa, a nie na prawie siły - prezydent Andrzej Duda w ONZ.
 
 
bateria helska 
NaczDyrDUPS
Yogibabu w trakcie leżakowania


Dołączył: 30 Sty 2006
Posty: 8781
Skąd: z Boforsa
Wysłany: Śro 16 Sie, 2006 13:40   

Edwillu, zdaje się, że "klikasz" w trybie "maszynistki".

Przełącz ustawienia językowe na: Polski - język programisty.
W układzie programisty polskie litery uzyskujemy naciskając prawy Alt (odpowiada on kombinacji lewy Ctrl + lewy Alt) wraz z odpowiednią literą łacińską, np. ą = prawy Alt + a. Do uzyskania polskiej litery ź ('z' z kreseczką) należy nacisnąć Alt + x. Wszystkie inne znaki znajdują się w tych samych miejscach co w amerykańskim układzie QWERTY.

Good luck!
_________________
A. Gudzowaty w rozmowie z Michnikiem: "Jedni są w obozie amerykańskim, drudzy w rosyjskim, trzeci w brytyjskim, niemieckim, francuskim - k... - nikogo nie ma w obozie polskim".
 
 
Hegemon 
Beczkowóz


Pomógł: 2 razy
Wiek: 43
Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 11979
Skąd: z głupia frant
Wysłany: Śro 16 Sie, 2006 14:37   

"tryb maszynistki" = "Polski (214)". Należy go unikać (chyba że ktoś bardzo lubi).
_________________
Его Высокопревосходительство
 
 
Edwill 
baron wojewódzki


Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 4965
Skąd: Aaa... to zależy od czasu
  Wysłany: Czw 17 Sie, 2006 00:13   Thanks, Hegemon!

Własnie wypróbowałem: ą ę ć ł ń ó _ ź ż oraz: Ą Ć Ę Ł Ń Ó Ś Ź Ż.
Z jakiejs tam przyczyny, małe s z przecinkiem nie daje sie napisać. :shock: Zamiast niej wyskakuje info mego desktop HP komputera... Wypróbowałem wszystkie inne litery trzymając prawy"alt" i nic z tego. Trudno... dobre i to. :D

Tę samą metodą ustawiłem litery hiszpańskie! :lol: Jednak przed pisaniem espanol muszę zrobić RESTART.

Spróbowałem na moim notebook Dell i... ś działa! Z tego wynika, że będę odtąd na łasce mojej żony, która też lubi używać Dell. :)

Dziekuje Ci, Hegemonie, za podanie tych cennych dla HAMERYKANÓW wskazówek. Już nie będę pisał polskim pidgin, chyba, że się ... pomylę. :oops: Jeszcze raz, thank you so much.

P.S. W obu moich komputerach używam system operacyjny Windows XP. Próbowałem wysłać te tabele, ale nie wiem jak to zrobić... :oops:
_________________
Stwórzmy świat oparty na sile prawa, a nie na prawie siły - prezydent Andrzej Duda w ONZ.
 
 
Akiko 
Banita


Wiek: 33
Dołączyła: 20 Paź 2005
Posty: 2965
Wysłany: Pią 17 Lis, 2006 22:25   

Mozna i tak:
1. otworzyc http://www.pogonowski.com...chWORD=nagietek

2. Skopiowac do WorldPada : ąęćłńóśżź

3 Kopiujac te żuczki w nim stworzyc tekst i skopiowawszy wpisac (paste) do www.ivrp....

Tylko za jakie grzechy ja musze.....
_________________
Bądź odważny, gdy rozum zawodzi, bądź odważny. W ostatecznym rachunku jedynie to się liczy. Zbigniew Herbert (1924 - 1998)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11