IVRP.pl Strona Główna IVRP.pl
polityka - militaria - kultura - podróże

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Suszarka naprawiła komputer
Autor Wiadomość
Ela 
członek władz krajowych


Pomogła: 9 razy
Wiek: 110
Dołączyła: 24 Maj 2010
Posty: 5775
Skąd: Dziki Zachód
  Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 14:02   Suszarka naprawiła komputer

Po awarii energetycznej komp syna nie chciał odpalić.
Ja się zupełnie nie znam, a młody szukał pomocy w necie (za pośrednictwem mojego sprzętu).
Noji nagle mnie pyta o... suszarkę do włosów.
Podmuchał gorącym powietrzem na jakąś lampkę w zasilaczu i się naprawiło! :mrgreen:

Może się komuś przyda.
Porada była po angielsku:

Cytat:
This sounds very weird but I swear it worked for me...

1. Unplug everything from the computer.
2. Make sure to leave the power cord plugged into the wall and computer.
3.Using a hairdryer,blow heat on the flashing green light for two to three minutes. The flashing green light should turn to a steady green.
4. Turn on computer. Good luck & i hope this works for you! Let me know if this works!
_________________
I nie jest zapewne przypadkiem, że autorzy radosnych ód kręcili się zawsze na dworach tyranów. /Zbigniew Herbert/
 
 
niKT 
członek władz krajowych


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 5831
Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 16:24   

Dziwne. Ja bym jednak na wszelki słuczaj poszukał zapasowego zasilacza. Musi się tylko zgadzać napięcie i rodzaj wtyczki (jeżeli to laptop, bo jeśli stacjonarny, to w ogóle powinno być proste - wystarczy podmienić zasilacz).

Jeżeli ktoś w domu potrafi to można rozmontować ten wadliwy zasilacz i sprawdzić w nim kondensatory, bo to one odpowiadają za większość awarii. łatwo poznać, że kondensator jest "trafiony" - będzie miał wypukłą, odkształconą górę. "Domowy elektronik" powinien spoko dać radę wymienić taki kondensator.
_________________
My nick's been nickED!
 
 
Ela 
członek władz krajowych


Pomogła: 9 razy
Wiek: 110
Dołączyła: 24 Maj 2010
Posty: 5775
Skąd: Dziki Zachód
Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 16:59   

Też się zdziwiłam, no ale dlaczego działa?
_________________
I nie jest zapewne przypadkiem, że autorzy radosnych ód kręcili się zawsze na dworach tyranów. /Zbigniew Herbert/
 
 
niKT 
członek władz krajowych


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 5831
Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 17:02   

To stacjonarny czy lapek?
_________________
My nick's been nickED!
 
 
Ela 
członek władz krajowych


Pomogła: 9 razy
Wiek: 110
Dołączyła: 24 Maj 2010
Posty: 5775
Skąd: Dziki Zachód
Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 18:52   

niKT napisał/a:
To stacjonarny czy lapek?

Stacjonarny.
_________________
I nie jest zapewne przypadkiem, że autorzy radosnych ód kręcili się zawsze na dworach tyranów. /Zbigniew Herbert/
 
 
niKT 
członek władz krajowych


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 5831
Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 19:49   

Dziwne. Niech może jakiś elektronik się w wywłątku wypowie. Na moje, to skoro raz padło to padnie ponownie.

Nie wiem, nie znam się, ale się jednak wyPOwiem - skoro POdgrzewanie POmogło to może tzw. zimne luty?

----
Ella, czy szanowny synełke potrafi sam zmontować taki komfjuter? Złożyć - rozebrać? Czi czaczę?
_________________
My nick's been nickED!
 
 
Yanusson 
baron wojewódzki

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Wrz 2011
Posty: 4327
Skąd: że
Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 20:42   

Doradzam wymianę zasilacza. Domowy elektronik może się bawić w sprawdzanie kondensatorów, ale narobi przy okazji takiego brudu (czyszcząc zasiłkę), że nie warto.
_________________
Śpiewaj i maszeruj!
 
 
Ela 
członek władz krajowych


Pomogła: 9 razy
Wiek: 110
Dołączyła: 24 Maj 2010
Posty: 5775
Skąd: Dziki Zachód
Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 20:49   

Jeżeli padnie, to się kupi nowy zasilacz. No ale, jak pisałam, na razie działa normalnie.
_________________
I nie jest zapewne przypadkiem, że autorzy radosnych ód kręcili się zawsze na dworach tyranów. /Zbigniew Herbert/
 
 
Yanusson 
baron wojewódzki

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Wrz 2011
Posty: 4327
Skąd: że
Wysłany: Nie 29 Lip, 2012 09:50   

Jeżeli pada zasilacz, to w konsekwencji może paść również płyta, dysk, karta graficzna.
Dlatego opłaca się inwestować w najlepszy zasilacz, na jaki nas stać.
A jeśli nawet chcemy ryzykować, bądź też uznajemy, że stać nas na pokrycie kosztów zignorowania takiego ryzyka, to warto sobie zadać pytanie "ile są warte dane zapisane na dysku?".
Jeżeli nie wymienia teraz zasilacza, to niech chociaż zarchiwizuje najważniejsze dane.
_________________
Śpiewaj i maszeruj!
 
 
Przemko 
członek władz wojewódzkich


Pomógł: 6 razy
Wiek: 40
Dołączył: 07 Lis 2011
Posty: 2616
Wysłany: Nie 29 Lip, 2012 13:30   

Ale jaka zielona lampka, gdzie ona jest?
 
 
Piranha 
członek zarządu koła

Pomogła: 1 raz
Wiek: 107
Dołączyła: 09 Sie 2011
Posty: 372
Skąd: Z nad jeziora
Wysłany: Nie 29 Lip, 2012 15:00   

Dobrze wiedzieć z tą suszarką :mrgreen:
 
 
Ela 
członek władz krajowych


Pomogła: 9 razy
Wiek: 110
Dołączyła: 24 Maj 2010
Posty: 5775
Skąd: Dziki Zachód
Wysłany: Nie 29 Lip, 2012 15:42   

Przemko napisał/a:
Ale jaka zielona lampka, gdzie ona jest?

Z tyłu komputera.
_________________
I nie jest zapewne przypadkiem, że autorzy radosnych ód kręcili się zawsze na dworach tyranów. /Zbigniew Herbert/
 
 
Ela 
członek władz krajowych


Pomogła: 9 razy
Wiek: 110
Dołączyła: 24 Maj 2010
Posty: 5775
Skąd: Dziki Zachód
Wysłany: Nie 29 Lip, 2012 16:10   

Źle opisałam. Nie dmucha się w lampkę, ale po dmuchaniu lampka świeci.
Na tym filmiku widać dokładniej:
_________________
I nie jest zapewne przypadkiem, że autorzy radosnych ód kręcili się zawsze na dworach tyranów. /Zbigniew Herbert/
 
 
Przemko 
członek władz wojewódzkich


Pomógł: 6 razy
Wiek: 40
Dołączył: 07 Lis 2011
Posty: 2616
Wysłany: Nie 29 Lip, 2012 18:27   

Ciekawe, Elu a komputer syna to też był HP? Słyszałem o resetowaniu zasilacza (jeśli ma przełącznik 120/230V to wyłączyć komputer, odłączyć go od prądu i przełączyć w tę i z powrotem) i generalnie suszarka ma swoje zastosowania w serwisowaniu RTV ale to dla mnie nowość. Dziękuję. :)
 
 
Ela 
członek władz krajowych


Pomogła: 9 razy
Wiek: 110
Dołączyła: 24 Maj 2010
Posty: 5775
Skąd: Dziki Zachód
Wysłany: Nie 29 Lip, 2012 19:02   

Przemko napisał/a:
komputer syna to też był HP?

Nie.
_________________
I nie jest zapewne przypadkiem, że autorzy radosnych ód kręcili się zawsze na dworach tyranów. /Zbigniew Herbert/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10